Truffel Morille saus

Morille en Truffel gaan perfect met elkaar samen, dit komt doordat ze allebei die heerlijke uitgesproken aardse smaak hebben. Dit recept is perfect om te bereiden tijdens de feestdagen, omdat de smaak die de morille vrijgeeft in de saus alleen maar sterker wordt als je die van tevoren maakt. Daarnaast bevat deze saus truffeljus, het ingekookte vocht van zwarte wintertruffels. Door de ruime hoeveelheid slagroom is deze saus wellicht iets zwaarder, maar de room zorgt er ook voor dat de smaak van zowel de morille als de truffel wordt versterkt. Maak deze saus geruime tijd van tevoren en warm hem op voor je hem serveert met rundvlees, gevogelte of wild.

Ingrediënten 

  • Zout en peper
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml riesling 
  • 200 ml runderfond 
  • 200 ml slagroom
  • 4 teentjes knoflook, gepeld (heel)
  • 4 takjes rozemarijn 
  • 10 gram gedroogde morilles
  • 50 ml truffeljus 

Bereiding

  1. Week de Morilles 45 minuten in warm water, het water dient warm lauw te zijn om te voorkomen dat de morille taai worden.
  2. Verhit de boter in een braadpan of grote koekenpan en laat smelten. Wanneer de boter gesmolten is voeg je de wijn, runderfond en slagroom toe. Breng het geheel aan de kook  Voeg daarna de knoflook en rozemarijn toe en voeg naar smaak zout en peper toe.
  3. Spoel de morille af, om eventueel zand uit de morille te spoelen en voeg de morilles (zonder vocht) samen met de truffeljus toe en kook de saus, op hoog vuur, in tot de saus tot ongeveer de helft is gereduceerd. (ca. 10 – 15 minuten). Hierna is de saus klaar om geserveerd te worden.